Skivtäckning på Skogskyrkogården

Inne på Skogskyrkogårdens område uppförde Stockholms stad under 2019 en ny och modern Vagnslider som skulle fungera som tvätthall och verkstad för kyrkogårdens fordon och underhållsmaskiner.

Skivtäckning på ett av Sveriges 15 världsarv (Unesco)

Utseendet stod högt i fokus på den nya byggnaden då området är med på Unescos världsarvslista (Skogskyrkogården är ett av Sveriges totalt 15 arv). De intilliggande byggnaderna är alla belagda med skivtäckning varför även den nya byggnaden självklart skulle ha detsamma.

Skivteckningen ger taket ett unikt utseende där det ”är mycket som händer” på taket tack vare alla falser (både horisontellt och lodrätt), men ändå är taket avskalat rent estetiskt. Förutom takets falser var i fokus, var säkerheten på taket viktigt och relevant taksäkerhet såsom nockräcke, snörasskydd och takstegar monterades.

Plåten på detta tak är mattsvart plåt från Plannja som även tillverkat vattenavrinningen, taksäkerheten kommer från svenska CW Lundberg. Allt inköpt hos vår leverantör Bevego.

När man gör en skivtäckning tillverkas banden tillverkas i ”skivor” som i detta fall slogs ihop helt på plats på taket. På detta tak utgjordes vartannat band av 5st skivor och vartannat av 4. Högarna ovan motsvarar cirka 10 ”färdiga” band.
De första banden på taket är ihopslagna och monterade, bara cirka 500 st skivor kvar nu på detta tak som ska slås ihop!
En skiva, ett band i taget…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *